Nedstämdhet

Känslor av nedstämdhet, oro, sorg och håglöshet är en naturlig del av livet. Ibland är det vissa händelser som gör att man känner sig nedstämd. Det kan till exempel vara en nära anhörig som har gått bort, en kärleksrelation som har tagit slut eller problem med ekonomin.

Många gånger kan man vara nedstämd utan att det har hänt något speciellt. Om man till exempel är stressad eller har sömnbrist kan man känna sig nedstämd. En del kvinnor blir nedstämda dagarna före mens.

Det kan vara bra att prata med någon

När man känner sig nedstämd hjälper det ofta att anförtro sig till någon som man litar på. Det kan vara någon i familjen eller en god vän. Ibland kan också samtal med en kurator, psykolog eller präst vara till hjälp. Genom att tala med någon annan sätter man ord på sina känslor. Det kan göra det lättare att hitta lösningar på funderingar och problem.

Tid för vänner och för återhämtning

För att må bra är det viktigt att träffa vänner och göra saker man tycker om. Men man kan också behöva tid för att återhämta sig och tid att få vara för sig själv.

En promenad kan skingra tankarna

Det kan ofta hjälpa att röra på sig, även om det kan kännas motigt. Att ta en promenad, eller motionera på något annat sätt, skingrar tankarna och gör också att man sover bättre. Det kan vara särskilt välgörande att gå ut när det är ljust, eftersom ljuset gör att man blir piggare.

Bra mat och sömn är viktigt

Det är lättare att klara av psykiska påfrestningar om man äter bra och sover tillräckligt. Att använda alkohol, lugnande medel och droger hjälper inte mot nedstämdhet utan kan tvärtom förstärka de negativa känslorna. Risken finns också att man blir beroende.

Man kan tillåta sig att vara nedstämd

När man vet att nedstämdhet kommer och går som en naturlig del av livet behöver man inte vara rädd för att släppa fram även negativa tankar och känslor. Att alltid trycka ner sådana känslor kan i stället skapa mer oro och ångest än det dämpar.

Nedstämdhet går över av sig själv

Man kan må mycket dåligt när man är nedstämd. Därför är det bra att veta att nedstämdhet nästan alltid går över av sig själv, även om det kan ta tid. Det behövs ingen behandling.

Det finns inga receptfria mediciner mot nedstämdhet, men det finns naturläkemedel som innehåller johannesört som kan användas vid lätt nedstämdhet och lindrig oro. Om man vill pröva naturläkemedel är det viktigt att komma ihåg att johannesört inte ska användas om man tar p-piller eller andra läkemedel, eftersom det kan påverka effekten av medicinerna.

Man kan behöva kontakta vården

Om man känner sig nedstämd varje dag i flera veckor, får svårt att sova och koncentrera sig, tappar aptiten och förlorar intresset för vanliga aktiviteter, kan man ha en depression som bör behandlas. Det gäller också om man presterar sämre på arbetet, om man drar sig undan från folk eller ägnar all sin tid åt grubblerier. Då bör man kontakta vårdcentralen för att få träffa en läkare.

 

Sök efter relaterade terapeuter:

Sök

Betygsätt artikeln

© 2013 hittaterapi.se Om oss · Cookies · Kontakt · Hjälp · Logga in · Akut hjälp