Höst och vinterdepression

Höst- och vinterdepression eller SAD (Seasonal Affective Disorder) är en naturlig men ovanligt kraftig reaktion på den mörka årstiden. Ingenting känns roligt och det är svårt att koncentrera sig. Orsaken till SAD är att våra ögon inte utsätts för tillräckligt med ljus under dessa årstider, men brist på ljus behöver inte vara den enda orsaken. Ljusterapi kan vara en behandling som har visat sig fungera för vissa.

Att känna sig lite extra trött och hängig när hösten kommer är naturligt. Mellan tre och fyra procent av Sveriges befolkning lider så pass mycket under den mörka årstiden att de utvecklar höst- eller vinterdepression. De som drabbas är extra sårbara för årstidernas skiftningar. Varför vissa lider mer än andra av mörkret vet vi inte säkert. Men troligtvis handlar det om en ärftlig känslighet.

Symtom

Trots en lång natts sömn är personer som lider av SAD lika trötta när de vaknar som de var på kvällen när de gick och lade sig. Med den extrema tröttheten kommer håglöshet och nedstämdhet. Ingenting känns roligt och det är svårt att koncentrera sig. Det är också vanligt att suget efter kolhydrater och sötsaker ökar och att man går upp i vikt.

Fler mår dåligt efter regnig sommar

Orsaken till att vi är tröttare under hösten och vintern är att våra ögon inte utsätts för tillräckligt med ljus under dessa årstider. Ljuset är nödvändigt för regleringen av melatoninbildningen i hjärnan. Melatonin är hjärnans sömnmedel som produceras nattetid och när vi annars befinner oss tillräckligt lång tid i mörker. Dagtid minskar eller avbryts bildandet av melatonin ganska snabbt när tillräckliga ljusmängder når vår näthinna i bakre ögat. Sommartid får vi mer än tillräckligt med ljus för att den här dygnsrytmiken ska fungera normalt.

Det märks tydligt att många fler söker hjälp för sin höst- eller vinterdepression efter en regnig sommar jämfört med om det varit varmt och soligt. Naturligtvis behöver inte ljuset vara den enda orsaken. Nedstämdheten kan också bero på känslomässiga reaktioner. Om vi känner oss snuvade på det vackra vädret under semestern är det ju extra jobbigt att gå en mörk och grå höst till mötes.

 

Sök efter relaterade terapeuter:

Sök

Källa

Betygsätt artikeln

© 2013 hittaterapi.se Om oss · Cookies · Kontakt · Hjälp · Logga in · Akut hjälp