Stress

Stress är en instinktiv försvarsreaktion som alltid funnits hos människan. Den kan liknas vid att kroppen slår på alarmsystemet. Om stressen blir långvarig kan kroppen ta skada. Därför är det viktigt att du tar dig tid att varva ner för att kunna återhämta dig.

Stress är i grunden något bra. Den gör kroppen redo för fysisk aktivitet. Kroppen reagerar med ökad puls, förhöjt blodtryck och häftigare andning. Musklerna blir spända och immunförsvaret aktiveras som ett resultat av att stresshormoner, bland annat adrenalin, pumpas ut. För stenåldersmänniskan var denna kraftansträngning nödvändig för överlevnaden. Det rörde sig då om kortvariga stresstoppar och när faran var över återgick kroppen till sitt normala tillstånd. Idag är farorna av helt annat slag och stresstopparna varar under längre perioder. Om stressen blir långvarig sliter den på kroppen vilket kan göra att vi blir sjuka. Immunförsvaret kan försämras och vi drabbas lättare av infektioner. Långvarig stress kan också orsaka högt blodtryck, huvudvärk och värk i axlar och nacke, hjärt- och kärlsjukdomar och problem med magen.

Symtom

Ett första tecken på stress kan vara att du sover dåligt. Återkommande huvudvärk eller ont i magen är andra varningstecken. Tydliga tecken och varningssignaler: + Du känner dig trött på morgonen även när du har sovit länge och ostört flera nätter i rad. + Du är likgiltig och struntar i vad som händer omkring dig, eller känner dig nedstämd och orolig. + Du reagerar på ett helt nytt sätt på vardagliga händelser. + Du blir lätt irriterad och otålig över småsaker. + Du får ont i magen, spänningshuvudvärk eller hjärtklappning. + Du har svårare att koncentrera dig och glömmer lättare bort saker.

Graviditet och stress

När du är gravid är det inte bara du som påverkas av din stress. Dina stresshormoner överförs med blodet till barnet i livmodern. Barnet reagerar på samma sätt som du - blir rastlöst, oroligt och får ökad puls. Om du inte vet hur du ska varva ned, tala med din barnmorska.

 

Sök efter relaterade terapeuter:

Sök

Källa

Betygsätt artikeln

© 2013 hittaterapi.se Om oss · Cookies · Kontakt · Hjälp · Logga in · Akut hjälp