Sömnsvårigheter

Sömnsvårigheter kan alla människor få då och då. Sömnproblem är vanligare bland kvinnor än män.

Sömnen behöver vi för att kropp och hjärna ska få vila och möjlighet att återhämta sig samt för att hjärnan ska bearbeta intryck. Många av kroppens grundläggande funktioner är beroende av sömnen. Vuxna människor behöver sova i genomsnitt sju och en halv timme per dygn, men det varierar mycket mellan olika personer. Barn och ungdomar kan behöva mer sömn.

Alla människor kan drabbas av sömnsvårigheter. Sömnproblem är vanligare bland kvinnor än bland män. Ofta inträffar dessa i samband med olika typer av bekymmer eller med stress. Sömnsvårigheter kan också uppstå till följd av sjukdomar, exempelvis depression, ångest och missbruk. Dålig sömn kan öka risken och symtomen för ett antal sjukdomar, bland annat hjärt-kärlsjukdomar och depressioner.

Dina sömnbesvär räknas som kroniska om du har haft sömnproblem minst varannan natt i minst tre veckor.

Vad kan jag göra själv?

Det finns flera sätt att förbättra sömnen utan att använda läkemedel. Försök förstå varför du har svårt att sova. Det kan bero på att det är för varmt i sovrummet, att sängen är obekväm eller att det inte är tillräckligt tyst och mörkt i sovrummet. Det kan också bero på att du har sovit en viss tid under dagen.

Försök att inte göra ett stort problem av att du inte kan sova. Ligg inte vaken längre än 30 minuter. Gå då hellre upp en stund och invänta att du blir sömnig igen.

Undvik att äta eller dricka mycket innan du går och lägger dig. Undvik också drycker som innehåller koffein på kvällarna, som kaffe, te, kakao och Coca cola. Motion är bra för sömnen, men inte strax innan du ska gå och lägga dig.

Försök att gå och lägga dig ungefär vid samma tidpunkt varje kväll. Försök också stiga upp vid ungefär samma tidpunkt på morgnarna.


Boktips:

  • Sömn: sov bättre med kognitiv beteendeterapi (KBT). Av Marie Söderström.

 

Sök efter relaterade terapeuter:

Sök

Relevant läsning

Källa

Betygsätt artikeln

© 2013 hittaterapi.se Om oss · Cookies · Kontakt · Hjälp · Logga in · Akut hjälp