Paniksyndrom
Panikattacker är avgränsade perioder av intensiv rädsla eller obehag. Mest utmärkande symtom under en attack är hjärtklappning, andnöd, yrsel och en känsla av att förlora kontrollen eller dö. Det är vanligt att någon gång under livet uppleva en panikattack utan att det leder till ytterligare konsekvenser.
Paniksyndrom däremot, är återkommande panikattacker, en bestående rädsla för att få ytterligare attacker och en oro för betydelsen och konsekvensen av attacken. Attacken börjar plötsligt och når en topp inom några minuter för att sedan gradvis klinga av.
Du förändrar även ditt beteende på grund av attackerna och vågar till exempel inte åka buss eller tunnelbana på grund av rädsla för nya panikattacker.
Symtom
Har du upplevt avgränsade perioder, från sekunder till minuter, av överväldigande panik eller rädsla, som åtföljdes av hjärtklappning, andnöd eller yrsel?
Ett ja på frågan betyder att du sannolikt har upplevt en panikattack. Vid återkommande attacker utvecklas snart en ångest för ångesten, det vill säga en förväntansångest inför nästa panikattack.
Förväntansångesten leder till att du börjar undvika platser som kan vara svåra att snabbt lämna vid en attack, som platser med folkträngsel, resor med kollektivtrafik, broar, tunnlar, biografer med mera.
Egenvård
Liksom vid annan ångest kan förändringar av livsstilen som att sova regelbundet, minska kaffe- och nikotinkonsumtionen och regelbunden motion ha goda effekter även vid paniksyndrom. Förutsättningen för att må bättre är dock information om paniksyndromet; att det är vanligt, att man inte blir ”tokig”, att det finns effektiv behandling och så vidare.