Kroniskt trötthetssyndrom

Du som har kroniskt trötthetssyndrom känner dig mycket svag och utmattad och har upplevt det under ett halvår eller mer. Du kan ha infektionskänsla och värk i kroppen. Trots att du sover lyckas du inte återhämta dig. Behandlingen beror vilka besvär du har. Många behöver hjälp att styra sin sömnrytm. Vad kroniskt trötthetssyndrom beror på vet man inte i dag. Många som drabbas har haft influensa eller liknande sjukdom och efter det blivit långvarigt trötta. Ungefär 45 000 människor är drabbade i Sverige. Sjukdomen drabbar män, kvinnor och barn, men det finns en överrepresentation av kvinnor mellan 25 och 40 år. Begreppet kroniskt trötthessyndrom används bara i Sverige. Internationellt kallas sjukdomen för ME/CFS (Myalgic Encephalomyelitis / Chronic Fatigue Syndrome). Sjukdomsbilden omfattar nervbesvär eller neurologiska besvär. Den som lider av kroniskt trötthetssyndrom har oftast även besvär som sammanhänger med hormonsystemet och immunförsvaret. Det finns många likheter mellan kroniskt trötthetssyndrom och fibromyalgi respektive utbrändhet (utmattningssyndrom), men det är ändå helt skilda sjukdomar. Många påverkas psykiskt av tröttheten. Depressioner är också vanliga och beror ofta på de begränsade möjligheterna till aktivitet.

Symtom

En plötsligt trötthet som varar mer än sex månader kan, tillsammans med minst fyra av följande symtom, vara tecken på kroniskt trötthetssyndrom:

  • Problem med korttidsminnet och svårt att koncentrera sig
  • Återkommande ont i halsen
  • Ömma körtlar på halsen eller i armhålorna
  • Lättare muskelvärk
  • Ledvärk i flera leder
  • Huvudvärk
  • Man känner sig inte utsövd när man vaknar
  • Efter fysisk ansträngning får man sjukdomskänslor som håller i sig i mer än 24 timmar.

Egenvård

Regelbundna vanor och att sakta öka sina dagliga aktiviteter inklusive fysiska aktiviteter hjälper många. Vila är dock fortfarande en av de bästa behandlingsformerna. Det är viktigt att du som är drabbad inte tar ut dig under de dagar när du känner dig starkare. Det tar längre tid att bli frisk då.

 

Sök efter relaterade terapeuter:

Sök

Källa

Betygsätt artikeln

© 2013 hittaterapi.se Om oss · Cookies · Kontakt · Hjälp · Logga in · Akut hjälp