Ensamhet

Behovet av gemenskap är grundläggande mänskligt. Alla känner vi oss ensamma då och då.

Ibland kan ensamheten bli extra smärtsam, pågå under längre tid och kännas bottenlös. Då är det svårt att ta sig ur känslan och den påverkar hela vardagen. T.ex. i storstäder lever vi tätt inpå varandra så är det många som känner sig ensamma. Människor springer förbi varandra på gatorna och ingen frågar vem du är eller hur du mår. Du är helt anonym. I en värld där det verkar viktigt att vara omtyckt och populär kan det kännas svårt att erkänna att man känner sig ensam och längtar efter gemenskap. Ibland känns det som om ingen lyssnar på en eller över huvud taget ser en. Andra gånger känns det som om ingen förstår, även om de försöker lyssna. Upplevelsen av ensamhet behöver inte ha med yttre omständigheter att göra. Du kan lida av ensamhetskänslor trots att du har människor omkring dig. Många av oss kan då och då känna oss otillräckliga när det gäller att skapa relationer. Du kanske är blyg och håller dig för dig själv, fastän du längtar efter gemenskap. Eller också försöker du träffa vänner och bygga relationer, men känner inte att det lyckas. Olika perioder i livet Ensamhet kan vara något som drabbar dig under någon särskild period i livet. Det kan vara när du mist en vän eller partner som betytt mycket för dig, eller när barnen flyttat ut. Vid en livskris är det vanligt att känna en stor ensamhet. Du kan också känna att du har blivit lämnad ensam med ett stort ansvar, till exempel som ensam förälder, eller känna dig övergiven med stora uppgifter på ditt arbete.

Fysisk ensamhet

En särskild sida av ensamhet är att sakna fysisk kontakt med andra. Det kan kännas genant att berätta att man längtar efter att någon bara klappar en på kinden eller tar en i handen. Men beröring är också en viktig del av den känsla av gemenskap som vi behöver. Engagera sig för andra Ensamhet är ofta nära kopplat till en känsla av brist på mening. Att engagera sig i någon ideell organisation kan för vissa ge både mening och gemenskap. Det kan vara olika ideella föreningar som arbetar för fred eller stödjer andra människor, till exempel Röda Korset eller Rädda Barnen.

Förändra sig själv

Det är knappast något ”fel” på dig som gör att du känner dig ensam. Ändå kan det ibland vara bra att ändra lite på sig själv. Man kan arbeta på att förändra sitt sätt att vara med andra människor och sitt sätt att möta motgångar.

 

Sök efter relaterade terapeuter:

Sök

Källa

Betygsätt artikeln

© 2013 hittaterapi.se Om oss · Cookies · Kontakt · Hjälp · Logga in · Akut hjälp