Spelberoende

Den som är spelberoende kan inte längre kontrollera sin lust att spela och spelandet påverkar hela den beroendes liv; relationer, ekonomi och arbete. Det är ett allvarligt beroendetillstånd som har likheter med alkohol- och narkotikaberoende. Spelandet och jakten på pengar till spel dominerar tillvaron och den som är spelberoende löper stor risk att hamna i brottslighet för att skaffa fram pengar. Det är ett allvarligt beroendetillstånd som har likheter med alkohol- och narkotikaberoende. De typer av spel som anses vara riskspel, det vill säga lätt framkallar ett beroende, är snabba spel med kort tid mellan insats och resultat (till exempel spelautomater) eller spel där kunskap kan öka chansen att vinna (till exempel spel på hästar eller oddset). Bland kvinnor som har spelproblem är bingo ganska vanligt. Spelandet kan handla om att döva känslor som ångest och nedstämdhet eller att söka spänning.

Symtom

Om du har ett spelbeteende som stämmer överens med minst fem av punkterna nedan och det har pågått under en längre tid, kan det vara tecken på ett spelberoende, eller att du befinner sig i riskzonen.

  • Du tänker ständigt på spel (tidigare spelupplevelser, nästa spel eller funderingar på hur du ska skaffa pengar till nästa spel). För att behålla spänningen krävs det allt större summor att spela för.
  • Du har misslyckats flera gånger med att begränsa spelandet eller sluta att spela.
  • Du blir rastlös eller irriterad när du försöker begränsa eller sluta ditt spelande.
  • Du spelar för att slippa tänka på problem eller för att komma ifrån ångest eller nedstämdhet.
  • Du återvänder till spel när du förlorat pengar. Du vill ta revansch för förlusten.
  • Du ljuger för att dölja hur mycket du spelar, oavsett vem som frågar.
  • Du har begått brott för att få pengar till spelandet (till exempel stöld, förskingring eller förfalskning).
  • Du har äventyrat eller förlorat någon viktig personlig relation, anställning, möjlighet till utbildning eller karriär på grund av spelandet.
  • Du förlitar dig på att andra kan ordna fram pengar för att lösa en ekonomisk kris som uppstått på grund av spelandet.
 

Sök efter relaterade terapeuter:

Sök

Källa

Betygsätt artikeln

© 2013 hittaterapi.se Om oss · Cookies · Kontakt · Hjälp · Logga in · Akut hjälp