Fibromyalgi

Fibromyalgi kännetecknas av molande värk, ömhet och trötthet i musklerna på flera ställen i kroppen. Särskilt i nacke, axlar, nedre delen av ryggen eller i händer och fötter. Du kan även känna dig trött, ha problem med magen eller huvudvärk. Om du har långvarig värk i muskler eller leder bör du kontakta din vårdcentral. Fibromyalgi kan ha flera orsaker, ingen vet ännu säkert vad sjukdomen beror på. Det kan börja med en skada efter en olycka eller efter en infektion med värk i nacke, skuldror eller i ryggen. Ärftliga faktorer och stress kan ha betydelse. Okunskapen om fibromyalgi har inneburit att många med sjukdomen har känt sig ifrågasatta och inte tagna på allvar. Men med en ökad kunskap och nya vetenskapliga framsteg förbättras ständigt situationen för personer med fibromyalgi. Om du har fibromyalgi är du ofta mer smärtkänslig även på ställen i kroppen som inte värker. Cirka två procent av befolkningen lider av fibromyalgi. Åtta av tio är kvinnor. De flesta får sjukdomen mellan 30 och 50 års ålder.

Symtom

Hur och var det gör ont varierar från person till person. De flesta med fibromyalgi har bättre och sämre perioder. De flesta har ont hela tiden, både i arbete och i vila, medan andra har korta perioder utan smärta. Ofta börjar fibromyalgin som en smärta vilken sprider sig till alla kroppens delar. Värken är molande, ibland svidande och brännande. Värken sitter oftast i musklerna, men kan också kännas i leder, ligament och skelett. Vissa kroppsdelar drabbas värre än andra, till exempel nacke, axlar, nedre delen av ryggen, händer och fötter. Du kan få mer ont när du använder musklerna. Det är inte heller ovanligt att muskulaturen lättare tröttas ut. Många med fibromyalgi känner sig också stela i musklerna, framför allt på morgonen. Förutom symtom från musklerna kan du som har fibromyalgi ofta känna symtom från andra organ. Vanligt är till exempel trötthet, magbesvär och huvudvärk. Tröttheten kan bero på sjukdomen i sig, men också på att du sover sämre när du har ont. En del av dessa allmänna symtom kan bero på att intensiv och långvarig smärta påverkar hela livet; familjeliv, arbete och fritid. Att leva med ständig värk påverkar naturligtvis känslolivet och kan göra att du blir nedstämd och orolig. Många oroar sig för att inte kunna fortsätta med sitt arbete.

Egenvård

Fysisk aktivitet på lagom nivå gör kroppen starkare och mer uthållig. Det gör det lättare att leva med värken. Promenader, cykling och vattengymnastik fungerar bra för många med fibromyalgi. Fysisk aktivitet hjälper också till att förbättra sömnen. Att träna avspänning kan också göra att du mår bättre.


 

Sök efter relaterade terapeuter:

Sök

Källa

Betygsätt artikeln

© 2013 hittaterapi.se Om oss · Cookies · Kontakt · Hjälp · Logga in · Akut hjälp